Christien Blok

 

Artikel uit het Houtens Nieuws:

Christien Blok verzorgde met Trio Brasileiro een optreden tijdens Gluren bij de buren. Daar kon men luisteren naar liederen uit haar Bossa Nova en Samba repertoire. Maar Christien heeft nog veel meer in haar mars.

 

Van klassiek pianiste tot Op en Top Vrouw

 

Tijdens Gluren bij de buren trad Christien op in haar ouderlijk huis aan de Vlierweg te Houten. Samen met gitarist Dion Scheper en pianist Bas Gankema trakteerde zij het publiek op de mooiste nummers uit Brazilië. Bijna honderd mensen genoten in de sfeervolle huiskamer van de prachtige muziek en de warme ingetogen stem van Christien. Christien: ,,Ik nam om verschillende redenen deel aan Gluren bij de buren. Ik vind het leuk om te spelen voor de mensen in Houten. We zitten ook in de opstartfase van ons combo en kunnen zo ervaring opdoen en onszelf presenteren. Het was voor mij de derde keer dat ik deelnam. In 2010 verzorgde ik pianospel als achtergrond bij gedichten en in 2015 trad ik op als zangeres."

 

KLASSIEK PIANO Christien begon haar muzikale carrière met het leren spelen van klassieke nummers op de piano. Christien: ,,Ik kom niet echt uit een muzikaal nest en had alleen wat op een blokfluit geblazen. Maar de piano sprak me aan, het leek me een leuk instrument. Ik merkte toen ook hoe belangrijk de stijl van lesgeven is voor een leerling, wat ik nu zelf ook toepas in mijn eigen zangpraktijk. Ik had een lieve, bekwame lerares in de persoon van Ine van Wijck. Knap hoe zij leerlingen begeleidde en omdat ik het bij haar zo leuk vond heb ik 15 jaar klassieke pianoles gevolgd en in die tijd werken van onder andere Bach, Mozart en Chopin ingestudeerd."

 

ZANG Christien wilde ook haar zangtalent tot ontplooiing brengen. Christien: ,,Ik liep thuis altijd te zingen en zong mee met de liedjes op de radio. Op school sloot ik me aan bij een black gospelkoor en mocht een solo partij zingen. Ik ontdekte dat ik dat kon en optreden leuk vond. Ik ben ook gaan zingen in de band van onze kerk, De Lichtboog in Houten." Christien kon goed zingen en wilde dat talent verder ontwikkelen aan het conservatorium te Utrecht. Christien: ,,Maar daar werd ik tot mijn grote teleurstelling niet toegelaten. Men vond dat mijn stem nog moest rijpen en ik meer podiumervaring moest opdoen. Ik heb drie maal tevergeefs auditie gedaan bij het conservatorium in Utrecht en ondertussen ben ik maar muziekwetenschappen gaan studeren."

 

BRAZILIË Uiteindelijk werd Christien toegelaten op het conservatorium te Zwolle, waar ze vervolgens 6 jaar tussen de "Blauwvingers" verbleef. In 2015 rondt ze het conservatorium af. De liefde voor de Braziliaanse muziek is dan ook ontwaakt en Christien brengt enige tijd door in Brazilië om daar de echte sfeer te proeven en de cultuur te beleven. Christien: ,,Ik houd sowieso van reizen en ben avontuurlijk ingesteld. Ik heb al best veel van de wereld gezien en vertoeft in andere culturen in Zuid- en Midden Amerika, Zuid-Afrika en heel Europa. Ik heb veel geleerd van en gezien in andere culturen."

 

KLEINKUNST Via haar zangdocent in Houten kwam Christien in contact met Gezina van den Bos en Barbara Stouwdam. Samen ontwikkelden zij de kleinkunst productie Op en Top Vrouw. Christien: ,,Dit is ontzettend leuk om te doen. We zijn al met onze derde show bezig waarin we allerlei vrouwelijke thema's op een bijzondere manier tot uitdrukking brengen. Dit doen we vanuit een christelijke insteek met humor en diepgang. Thema's als jeugd, puberteit, trouwen, moederschap, scheiden, single zijn, overgang en oud zijn komen aan de orde. We hebben altijd weer nieuwe ideeën. Het leven van een vrouw biedt onuitputtelijke inspiratie. We schrijven tekst, muziek en verpakken dat in sketches die we opvoeren voor een zaal vol vrouwen, met begeleiding van Bas Gankema op piano. Om een indruk te krijgen kan ik als voorbeeld onze sketch over de overgang noemen. Hierin zit een vrouw als passagier in een trein die alsmaar door dendert. Zij kan niet uitstappen of terug gaan. En daar zingen we dan toepasselijke liedjes bij. Dit wordt zo goed ontvangen dat we rond kerst nieuwe optredens gepland hebben en een CD met de leukste liedjes gaan uitbrengen."

 

DIRIGENT Sinds kort heeft Christien het dirigentschap van gospel koor Joyful Noise op zich genomen. Christien: ,,Dat is ook bijzonder om te mogen doen. Het kwam op mijn pad en ik ben het gewoon gaan doen. Ik kan daar nog nog veel in groeien."

 

MET GEVOEL Mensen raden Christien soms aan om deel te nemen aan Voice of Holland om door te breken, maar daar ziet ze weinig heil in. ,,Mijn stijl van zingen past niet goed binnen dat format. Ik zing meer ingetogen, waarbij wat ik zing in mijn stem en gevoel tot uitdrukking komt. En doorbreken? Waar naar toe zou dat dan moeten zijn? Ik houd van wat ik doe en hoop dat de mensen er net zo van genieten als ik zelf!"